Orgamsglappet

Orgamsglappet

Hur stort är orgasmglappet och vad innebär det egentligen? I dagens artikel tar vi del av statistik och forskning, samt lär oss hur vi tillsammans kan minska glappet tillsammans med Suzanne Larsdotter och boken Fittskrift.

"Redan 1953 slog den amerikanska Kinseyrapporten fast att det tog fyra minuter för både män och kvinnor att uppnå orgasm när de onanerade. I Hite-rapporten från 1976 uppgav 96 procent av kvinnorna att de alltid eller för det mesta fick orgasm när de onanerade genom klitorisstimulans. Ändå är det fortfarande så att många kvinnor inte får orgasm vid samlag.
Shere Hite, forskare, sexualupplysare och feminist gjorde en rad studier på kvinnors sexualitet som bland annat visade att mer än hälften av alla kvinnor som deltog i studien upplevde obehag under samlag och lika många sade sig emellanåt fejka orgasm. Problemet som Hite konstaterade redan på 70-talet är att sex ofta bygger på en modell som går ut på att mannens utlösning står i centrum och kvinnor tvingas därmed be om någonting utanför den inlärda repertoaren för att kunna få orgasm. Shere Hite har utifrån resultaten i hennes studier beskrivit tillämpningen av vaginalsamlag som "en aktivitet för två för den enes tillfredställelse".
I en stor amerikansk studie med kvinnor med erfarenhet av samlag så rapporterade 36,6 procent av dessa att de behövde klitorisstimulering för att få orgasm under samlag. 36 procent uppgav att även om de inte krävde klitorisstimulering för orgasm under samlag, så bidrog den till en förbättrad orgasm. 18,4 procent uppgav att enbart vaginal penetration under samlag var tillräcklig för orgasm. Återstående 9 procent av kvinnorna rapporterade att de inte hade orgasmer under samlag eller beskrev andra mönster eller rutiner (till exempel klitorisstimulering före samlag, orgasm via oralsex följt av samlag).
Hemligheten bakom att få orgasm heter klitoris. Men synen på kvinnligt kodad sexualitet bör också förändras.
Objektifieringen – att reducera personer med fitta till passiva objekt för manlig njutning måste upphöra och alla fittbärare bör bli en egen aktiv aktör och sexualiseras på egna villkor. Personer med fitta ska själva kunna äga sin egen sexuella lust och äga sina egna sexuella önskningar med rätt till njutning både själv och i relation till partners. Så länge fokus läggs på partnerns njutning före den egna kommer kvinnor aldrig att hämta in orgasmglappet. Alla är ansvariga för sin egen orgasm. Det innebär att det inte går att lämpa över ansvaret för ens orgasm på partnern. Själv kan man behöva vägleda och vara en god pedagog om hur man vill bli tillfredsställd för att uppnå orgasm. Genom att lära känna sin kropp och vad som fungerar för en själv kan man bli expert på sig själv. Det är bra att fundera på vad som gjorde att det var så där fantastiskt skönt när orgasmerna kom som pärlor på ett radband. Lika viktigt kan det vara att felsöka de gånger det inte alls fungerat."
Texten är skriven av Suzann Larsdotter och ingår i texten "Fittsex" som ger råd och information på vetenskaplig grund om bl.a. lust, onani, orgasm, några olika sexuella praktiker utifrån personer med fittas perspektiv och inte minst tips för användning av sexleksaker (s.168-169 i boken Fittskrift). 
Boken Fittskrift är en samling texter om fittan och hur det är att leva med fitta. Utgivningsdatum är 15/7-21 och boken går att förhandsboka HÄR.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.